Home - Tips - Hoe stimuleer je de creativiteit van leerlingen?

Hoe stimuleer je de creativiteit van leerlingen?

Posted on februari 4, 2019 in Tips Weetjes

Creativiteit is een belangrijke eigenschap.  Kijk maar eens naar vacatures. In tal van werkvelden wordt gevraagd om een flinke dosis creativiteit. Het is dus van belang dat in het onderwijs er nadruk wordt gelegd op het stimuleren van de creativiteit. Hoe je de creativiteit van je leerlingen stimuleert, lees je in dit artikel.

Motiveren

“Ik ben niet creatief”, is een veel gehoorde kreet onder leerlingen. Maar deze klopt niet. Iedereen is creatief. Het enige verschil is dat de ene leerling zijn of haar creativiteit makkelijker weet te uiten dan een andere leerling. En juist daar schuilt het belang van het stimuleren van creativiteit. Immers, hoe minder een beroep wordt gedaan op creativiteit, hoe slechter de verbindingen ‘naar buiten’ worden vanuit ons brein.

Een belangrijk onderdeel van het proces is toestaan dat leerlingen fouten maken. Wanneer je fouten afstraft, zal de leerling banger worden om na te denken en zich te uiten. De leerling blijft dan zitten in de veilige comfortzone, waardoor zijn of haar creativiteit wordt afgeremd. Daag hierin ook leerlingen uit. Geef ze willekeurig voorwerpen, die ze in een goed lopend verhaal met elkaar moeten combineren bijvoorbeeld. Wanneer je leerlingen hier een aantal dagen de tijd voor hebben, zijn de prestaties doorgaans het beste.

Workshop onderwijs

Ook het organiseren van een creatieve workshop is in het onderwijs een goede mogelijkheid. Het aanbod aan creatieve onderwijs workshops is enorm. Van het oude, vertrouwde etsen en acteren tot de nieuwe ontwikkelingen als tekenen met een 3D-pen en vloggen. Met dergelijke workshops helpen professionals je leerlingen hun creativiteit te prikkelen en vervolgens te uiten. Het ruime aanbod zorgt ervoor dat er altijd wel een ideale workshop voor jouw leerlingen te vinden is.

Bewegen

Dat beweging goed voor ons is, hoeven we natuurlijk niet uit te leggen. Maar los van gezonde aspect, is lichaamsbeweging ook goed voor het stimuleren van de creativiteit. Uit onderzoek van de Stanford University kwam naar voren dat beweging tijdens het werk leidde tot 60% meer creativiteit ten opzichte van stil blijven zitten.

Visualiseren

Visualiseren is een veel gebruikte manier om creativiteit te stimuleren. Het werkt heel simpel en je hebt er verder niks bij nodig. Laat je leerlingen hun ogen sluiten en stel ze een bepaalde situatie voor. Laat ze bijvoorbeeld de weg van school naar hun slaapkamer inbeelden op een mooie zonnige dag. Hierbij spelen alle zintuigen een rol. Wat zien ze? Wat voelen ze? Wat horen ze en wat ruiken ze? Hoe meer ze zich hierop op focussen, hoe beter de creativiteit wordt geprikkeld.

Tags:

Leuke producten